Roy Thellmans Handelsträdgård

Roy Thellmans Handelsträdgård ligger vid Långrådna Gästgivaregård 1 i Långrådna. 
 
Från vår till höst är besökande varmt välkomna hit till handelsträdgården för att botanisera bland alla de växter som finns till försäljning. Vi erbjuder vårväxter, färgsprakande sommarblommor, perenner och köksträdgårdsväxter. Till köksträdgården finns bl.a. förodlade grönsaker, kryddor, jordgubbar, hallon, sparris, rabarber och hösthallon. En årligt återkommande specialité har länge varit olika sorters tomater och chili. 
Under åren har vi byggt upp ett brett sortiment av perenner. Här kan du hitta perenner för olika lägen i din trädgård: soliga, skuggiga, torra, våta, osv. 
Till försäljning finns även olika jordprodukter såsom barkmull, täckbark, gödsel och odlingsjord. 
 
Verksamheten bygger i grunden på en hantverkskunnighet om växtförädling. Med början i den tidiga våren sås, uppförökas och skolas mängder av växter för att bli vackra till utplantering. Till hjälp finns några olika växthus. Barnkammaren utgörs av tunnlar i ett av växthusen där småplantorna skyddas från kylan i mars-april. Sedan flyttas plantorna till svalare avdelningar där de får växa till sig innan de tas ut i täckta sandbäddar med början i slutet av april. I maj börjar de avtäckta bäddarna blomstra och växterna är klara till försäljning! Den här odlingstekniken lutar sig mot äldre kunskap om hur solvärme kan fångas och "låsas fast" under den kyliga våren med hjälp av växthusets väggar. 
 
Vi vill gärna förmedla kunskap om odlingshantverket och inspirera människor till att själva våga arbeta med sina växter. Med fokus på förökning och förädling hålls kurser och föreläsningar.
Behöver du hjälp med växtval till din trädgård så hjälper vi dig gärna.